Duiken in Komodo NP – Flores/Indonesië

Komodo NP staat ook vooral gekend om zijn prachtige duikspots. Sommigen daarvan zijn enkel geschikt voor gevorderde duikers, maar een aantal plekken zijn perfect geschikt voor ons basisbrevet. Tegen 8u30 kruipen we met een tiental man de boot op, waarbij al ons materiaal al aan boord gebracht is. Geen gesleur zoals in Maleisië of de Filippijnen, een regelrechte luxe. Er staan drie duiken op de planning met I-Dive, eerst Siaba Besar – ook wel Turtle Town genoemd, dan Manta Point en als laatste Tatawa Besar.

Siaba Besar maakt volledig zijn naam waar, aan turtles geen enkel gebrek. Nick is er grote fan van, en beleeft dan ook de tijd van zijn leven. De ene na de andere zweeft vrolijk voorbij, terwijl sommigen liggen te ronken op het prachtige koraal. Met een elegantie en rust waar wij enkel van kunnen dromen glijden ze door het water, en nu en dan zien we er eentje naar de oppervlakte gaan om te ademen. Naar het schijnt kunnen ze tot een half uur lang onder water blijven, sommige soorten zelfs uren. Geen wonder dat deze plek Turtle Town is genoemd, ze mogen het gerust Turtle Kingdom noemen als het van ons afhangt!

De tweede plek is Makassar Reef, ook wel gekend als Manta Point. Als snorkelend merk je er niet veel van, maar wanneer je duikt is het duidelijk hoe sterk de stroming hier is. Het is onmogelijk om er tegenin te zwemmen, en dus is het een drift duik, waarbij we ons gewoon laten meenemen door de stroming en de boot ons komt oppikken waar we boven komen. De sterke stroming zorgt er echter wel voor dat er niet veel te zien is, koraal kan er bijna niet groeien omdat het daar niet sterk genoeg voor, en de visjes verschuilen zich van in de lager gelegen gebieden tussen de rusten door. Een wat saaie duik, maar zo doen we wel eens de ervaring van een drift dive op, best wel iets aparts.

Als afsluiter is er Tatawa Besar, wat al snel gekroond wordt tot mooiste duikplek ooit volgens Ann-Sofie. Het koraal is er ontzettend weelderig, het lijkt wel alsof je je in een botanische tuin bevindt, maar dan omgeven door talloze keurrijke en nieuwsgierige visjes. Het koraal blijft maar komen, en een uur lang kunnen we onze ogen niet geloven. Van papegaaivissen met koddige oranje tanden tot … zo groot als een A4 blad en Moral Eels die ons niet zo vriendelijk goeiendag zeggen. Elke meter is er wel iets nieuws te zien, en dus weten we niet waar kijken. De mooiste duikspot die we al hebben gezien, zonder twijfel.

De tweede dag is met een andere organisatie, waarbij Siaba Besar en Makassar Reef (Manta Point) opnieuw op de planning staan. Siaba Besar was prachtig, en dat vinden we dus helemaal niet erg. Makassar Reef was voor ons gisteren geen Manta Point te noemen, dus hopelijk vandaag wel. Batu Bolong staat dan weer aangeschreven als de mooiste plek in Komodo NP, maar ook als wasmachine. De twee oceanen komen hier samen, wat dus voor een weelderigheid aan voedsel zorgt. Dit laat de fauna en flora bloeien, maar zorgt ook voor sterke en gevaarlijke stromingen. We zijn alvast benieuwd.

Siaba Besar is echter niet zoals het gisteren was, onze instructrice lijkt ons nogal weg van het koraal te willen houden omdat ze weet dat we nog maar 10 duiken hebben, terwijl we al altijd enorm voorzichtig zijn geweest. Koraal groeit enorm traag en is ontzettend snel afgebroken bij een kleine onoplettendheid. Dat zorgt er dus voor dat vele beginnen de duikers stukken koraal afbreken, dat jaren duurt om terug aan te groeien. We hebben dus wel enigzins begrip voor deze keuze, maar dat maakt onze duik wel tot de saaiste ooit. Buiten 1 Moral Eel zien we niets dan zand, geen visjes en al zeker geen mooi koraal. En dat terwijl het hier gisteren vol zat van de schildpadden, de enige reden waarom we met plezier nog eens naar deze plek terugkwamen.

Makassar Reef kan echter wel al iets meer zijn bijnaam van Manta Point waarmaken wanneer we 2 mantas zien zwemmen. Al snorkelend is het makkelijk om ze te bekijken, maar op de bodem is de stroming sterk en moeten we ons dus vasthouden aan de bodem. Die bestaat echter uit losliggende stenen en koraal, en zonder pin (zoals de instructors bijhebben) is het dus enorm moeilijk om te kunnen genieten van het spektakel. Ze zwemmen achter ons langs door, en met de stroming die ons continu verder probeert te sleuren en een duikbril die een enorm beperkte kijkhoek geeft, kunnen we dus niet echt ten volle genieten van het spektakel. Het blijft ook bij deze twee, en dus komen we dan toe aan de oppervlakte met gemengde gevoelens.

Batu Bolong is echter een overweldiging van jewelste. Een rijkdom aan fauna en flora zoals we ze nog nooit hebben gezien. Het is indrukwekkend hoeveel vissen op zo’n kleine oppervlakte samen leven, waar ook het koraal baat bij heeft. Alles floreert, een waar aquarium. De instructor had ons vertelt dat je vaak de kleine visjes wat moet wegjagen om iets van de grote te zien, en dat is inderdaad volledig waar. Het zit er vol van de goudvisachtige visjes die je voortdurend voor de neus zwemmen, wanneer we dus een paar haaien in de verte zien voobijzwemmen moeten we vaak wat moeite doen om ons beeld niet gevuld te hebben met goudvissen. Desalniettemin een pracht van een locatie, met barracuda’s, lion fish, turtles en moray eels. Ook de Nemos zijn hier talrijk aanwezig, terwijl ze opnieuw hun anemoonhuisje goed beschermen van de dreiging die wij als duikers lijken te vormen. Al bij al een mooie duikdag, maar die van gisteren spant ongetwijfeld de kroon. De onderwaterwereld van Komodo NP verdient de kroon van mooiste duikplaats zonder twijfel. We hebben nog niet zo veel plekken gezien, maar dit was echt te mooi om waar te zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s