Nyaungshwe here we come! – Myanmar

De nacht verliep niet zo vlekkeloos als we gehoopt hadden, rond middernacht blijkt er een van de nieuwkomers een geweldige snurker te zijn. Het geluid lijkt van de Roemeense jongen te komen, maar nadat Ooh Ooh hem wakker schud blijkt het het meisje te zijn, wat toch wel een verrassing is. De rust keert even later terug, en tegen 6u is het alweer van dat en kunnen we ontbijten met aardappelpuree, heerlijk! Terwijl wij nog wakker worden is het leven rondom ons al druk bezig, de locals brengen de koeien naar de velden, wassen hun kleren of verbranden plastiek.

Vandaag is het rustiger, slechts 17 km te wandelen in vergelijking met de 24 en 26 van de eerste twee dagen. De ochtend start rustig, zonder felle zon en langs glooiende landschappen van rijstvelden en chili. Tegen de middag begint de zon echter te branden, en begint iedereen zich te beschermen met eender wat ie vindt. Het is broeiheet en er is geen grijntje schaduw te vinden, maar in de verte beginnen we Inle Lake al te zien. Het is nog een heel eind gaan, maar dat motiveert ons om de warmte te trotseren. Een hele poos later, wanneer we zodanig gedaald zijn dat het meer terug verdwenen is, moeten we een permit kopen om de Inle Lake omgeving te betreden. Een nogal vreemde permit, aangezien er ons nooit is gevraagd om die ook maar ergens te tonen. Nog een klein stukje wandelen en het is lunchtijd, waarbij we de andere groep van bij het begin ook terug zien. We genieten samen van een laatste overheerlijke maaltijd met alles erop en eraan. En ditmaal hebben ze ook pintjes in hun frigo staan, een hemelse verfrissing! Ooh Ooh heeft speciaal voor ons avocado salade laten maken, omdat we haar de laatste dagen meermaals duidelijk hebben gemaakt dat we er grote fan van zijn, en zo ook heel onze groep. Er is heel wat voorzien, maar opnieuw is het in een mum van tijd op.

En dan is het zover, het moment waarop onze wegen splitsen. Ooh Ooh keert terug naar Kalaw, en wij gaan verder met de boot richting Nyaungshwe, het dorp aan de overkant van Inle Lake. We hebben een prachtige 3 dagen achter de rug, en met alles dat ze ons verteld en bijgeleerd heeft kunnen we niet anders dan haar een stevige tip geven. Voor ons mag de prijs van de trekking gerust verdubbelen, en dan nog is het niet te veel voor wat je krijgt. Met een gids als Ooh Ooh zouden we met plezier veel meer hebben betaald. We houden nog een korte babbel aan de boot en nemen afscheid, op naar Nyaungshwe!

Onderweg worden we nog afgezet langs een paar lokale ambachten die wel eerder voor toerisme dienen dan voor de locals, maar het is leuk om te zien hoe ze zilver smeden en weven. We passeren heel wat floating gardens, tuinen die gemaakt zijn van eendekroos en dus op het water drijven. Dit zorgt ervoor dat ze nooit kunnen overstromen, en ze veel meer grondgebied kunnen gebruiken. Een van de dagen keren we zeker nog eens terug om dit grondig te bekijken! Via een paar kleinere dorpjes belanden we uiteindelijk op het echte Inle Lake, en zien we de fameuze vissers aan het werk. ‘s Avonds zijn er heel wat artiesten aan het werk die voor de foto acrobatische trucken uithalen met hun vismateriaal, maar dit zijn de echte. Ze staan met 1 been op de tip van de boot, roeien met het andere been en gooien met hun armen terwijl een visnet uit. Zelfs wanneer er golven passeren blijven ze moeiteloos staan, dat moet je ons niet laten nadoen. We worden afgezet aan de pier van Nyaungshwe en nemen een brommertaxi tot ons verblijf, een leuk hutje met twee goeie dikke matrassen, veel doen zit er vandaag niet meer in. Behalve onze voetjes laten rusten dan toch.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s