Eindelijk tijd voor het fameuze Thaise streetfood! – Thailand

We spenderen de komende 6 dagen in Bangkok, vooraleer we onze vlucht naar Myanmar moeten halen. Na ons visum volledig op te gebruiken in Laos, dient Thailand voornamelijk als hub om eenvoudig van A naar B te geraken. We kiezen ons een hostel uit, en doen er ongeveer even lang over om van Luang Prabang naar Bangkok te vliegen, als van de luchthaven in Bangkok tot de hostel. Een enorme stad, en ondanks de goeie busverbinding een pendelduur van jewelste. Op de bus maken we kennis met de opmerkelijke ticketverkoop. Er is een conducteur aanwezig, en die heeft een langwerpige metalen kistje mee waar ticketjes en geld in zitten. Met een ongeëvenaarde vlotheid ontvangt ze ons geld, plooit ze het op om weg te steken als een waaier tussen 1 van haar vijf vingers en zijn er twee ticketjes afgescheurd en ongeldig gemaakt door er een klein scheurtje in te maken. En dat allemaal terwijl ze met de andere hand wisselgeld neemt. In een fractie van een seconde hebben we alles terug in onze handen, en kunnen we niet snappen hoe behendig deze dame wel niet is. De hele busrit zijn we gefascineerd door dit fenomeen en de tijd vliegt voorbij. Voor we het weten arriveren we aan het Victory Monument, de centrale busplaats in Bangkok. Van daaruit gidsen een paar behulpzame locals ons naar de laatste bus richting Khao San Road en al snel zitten we weer vol bewondering te kijken naar de behendigheid van de conducteur.

Een hostel zoeken in de omgeving van Khao San Road – de backpackersstraat met alle bars, cafeetjes en restaurants – is helemaal niet moeilijk, en al snel vinden we eentje naar onze goesting. We ploffen neer op onze bedden en genieten van de heerlijke airco, de enige oplossing om even te ontstappen aan de broeierig hete temperaturen in hier in Bangkok.

Tegen de avond verkennen we de straten rondom onze hostel. We beginnen met Khao San Road, dé party straat van Bangkok. Cafeetjes en bars aan beide kanten van de straat volgen elkaar in sneltempo op en proberen de aandacht te trekken met neon verlichting en reclameborden in alle vormen en formaten. Het resultaat, één grote chaotische kakofonie, gelukkig is de meerderheid van het volk dat hier passeert poepeloere zat en trekt niemand zich daar dus ook maar iets van aan. Voor de beste feestjes van Bangkok moet je dus vanaf middernacht naar hier komen, helaas zijn we hier nog iets te vroeg voor, dus zullen we op een later uur nog eens moeten terugkomen om de straat in zijn volle glorie te beleven.

We zetten onze wandeling verder naar de nabijgelegen Soi Rambuttri en worden achtervolgd door een opdringerige meute van taxi en tuktuk chauffeurs, die op automatische piloot, om de 2 seconden allemaal het zelfde irritante zinnetje brabbelen: ‘You want taxi?’. Dit is een regelrechte plaag in Bangkok. ‘No, thank you’ zeggen heeft hier geen enkel effect, ze blijven je hetzelfde vragen en volgen. Er zit niets anders op dan zelf over te schakelen op automatische piloot, en hen gewoon te negeren en stevig door te wandelen tot aan de eerstvolgende autovrije straat. Zo komen we al snel aan in de Soi Rambuttri, de gezelligere variant van Khao San Road. Hier staat niet feesten centraal, maar wel eten, iets wat perfect op ons lijf geschreven staat. De straat kan onderverdeeld worden in twee delen, aan de ene kant heb je een hoop gezellige restaurantjes met eigen liveband, terwijl het aan de andere kant krioelt het van de souvenierkraampjes en de lokale restaurantjes. Tussen dit alles door wagen ook de straatverkopers met streetfood hun kans. Pad Thai, de meest bekende gewokte noedels van Thailand, kan je zowat bij elk kraampje krijgen voor minder dan een Euro. De ideale aperitief om onze culinaire avond te starten. We geven onze ogen de kost terwijl we ons een weg banen doorheen al dat lekkers. Gegrilde maïs, kokospannenkoeken, gewokte noedels, loempia’s, curry’s, fruit shakes… alles passeert de revue. De streetfoodcultuur van Thailand is niet voor niets één van de meest uitgebreide en gevarieerde van heel Azië, werkelijk alles kan je proeven! Zelfs gegrilde spinnen, schorpioenen, sprinkhanen en kakkerlakken zijn geen uitzondering. Wij slaan deze delicatessen met plezier over en Ann-Sofie haar neus voor noedelsoepjes brengt ons al snel naar onze volgende eetstop.

We worden getrakteerd op – hou u vast – de beste noedelsoep ooit! En dat zal Ann-Sofie, als noedelsoep expert, niet gauw zeggen. Zelfs haar geliefkoosde Pho Bo uit Vietnam moet eraan geloven. De bouillon van de soep is een echte smaak explosie, aangevuld met sneetjes perfect bereide kippen- en varkensvlees, een paar verse wontons, vleesballetjes en noedels natuurlijk. Maar hét geheime ingrediënt is zonder twijfel de verkruimelde pindanoten die elk gerecht naar een hoger niveau tillen. Magic! Zelfs Nick weet de soepjes met een glimlach te appreciëren.

De rest van de avond hoppen we van het ene eetkraampje naar het andere en worden onze smaakpapillen goed in de watten gelegd. We sluiten onze culinaire trip af met een bezoek aan het fruitshake kraam op het einde van de straat, ongetwijfeld Nick zijn favoriet. Vers fruit, van appels, kokosnootvlees, dragon fruit, aardbeien, appelsienen, bananen, tot zelfs jackfruit ligt voor onze neus klaar. Zonder twijfel, kiezen we voor dragonfruit en met een ton suiker en de juiste hoeveelheid ijsblokken wordt alles in minder dan 30 seconden gemixt tot een overheerlijke fruitshake van ongeëvenaarde kwaliteit. Genietend van al dat lekkers wandelen we voldaan terug naar onze hostel, om met een serieuze suiker intoxicatie naar dromenland te gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s