Fruitshakes en Beng Mealea – Cambodja

Geen 3 dagen Angkor Wat, en al zeker geen 7. We besluiten een kort maar krachtig bezoek van 1 enkele dag te doorstaan, en dus vroeg op te staan en door te bijten tot zonsondergang. Maar dat is pas voor morgen, vandaag gaan we op verkenning richting Beng Mealea, een tempelcomplex dat overgroeid is door de jungle op een kleine 60km van Siem Reap. De weg ernaartoe gaat via een aantal kleinere dorpjes, en dus nog een plezante ervaring gegarandeerd. We huren een brommer voor 2 dagen – vandaag rondrijden en morgen Angkor Wat – en vertrekken rond 8u richting de tempel. Het eerste stuk is grote baan, en dus redelijk saai, maar dan verandert het in een kleinere baan via authentieke huisjes en sympathieke locals. Als we er bijna zijn houden we even een stop voor een shake langs de weg, om genoeg energie in te nemen voor ons tempelbezoek. Het blijft leuk om het lokale leven om ons heen te zien draaien, de ijsboer komt langs en houtblokken worden af en aan gebracht.

We doen nog een laatste stop voor een ticketje, en rijden verder naar de ingang. De Beng Mealea tempel is grotendeels gelaten zoals ze is, en buiten wat verstevigingen (vaak voor de veiligheid van de bezoekers) en een aangelegd wandelpad is de tempel niet gereconstrueerd. De jungle krijgt hier vrij spel en neemt langzaam maar zeker het hele complex over. Dat zorgt voor een authentiek beeld van de tempel. We wandelen het pad af en krijgen de indruk dat een dag tempelen best wel oke zal zijn, en zeker te overleven. Na wat poseren en rondwandelen zit het erop, de tempel heeft een goeie indruk nagelaten, en we vertrekken met een goed gevoel.

Voor de weg terug nemen we een andere baan, die ons via de kleine baantjes naar het ticket office en de ingang van Angkor Wat leidt. We komen onderweg nog afschrikkende kindjes en koddige vogelverschrikkers tegen, of was het nu omgekeerd?

Als je voor dr tempels van Angkor een ticket koopt voor 1 dag mag je de avond ervoor al binnen in elke tempel, maar slechts vanaf 17u, terwijl de meeste tempels de deuren sluiten om 17u30. Erg veel tijd is er dus niet, maar hopelijk wel genoeg voor een glimp van Angkor Wat op te vangen. Tegen 16u15 komen we aan bij het ticket office, maar aangezien je tickets voor de volgende dag pas kan aankopen vanaf 16u40 moeten we nog even geduld uitoefenen. We zetten ons even op een bankje en beslissen van de eerste sunset bij Angkor Wat te gaan bekijken, aangezien dat toch wel de meest bekende tempel is. Om 16u35 worden we dan door een vriendelijke security agent naar een lokket begeleidt, en dus staan we als eerste klaar voor ons ticket. Van zodra de klok 16u40 tikt gaan de deurtjes open en mogen we een onze pas aanvragen, er wordt een foto genomen en ze worden ter plekke geprint. Een leuke herinnering aan het moment dus!

Van zodra we onze inkompas hebben springen we de brommer op, richting Angkor Wat. We zoeken daar even uit waar we mogen parkeren, en snellen naar binnen. Omdat de ingang tijdelijk in onderhoud is moeten we over een ponton gemaakt van geïnterlinkte drijvende tegels. Het oversteken verloopt gelukkig vlekkeloos en we kunnen naar binnen. Het is een enorme tempel, en dus moeten we kiezen waar we naartoe gaan. Eerst checken we ons plekje voor zonsopgang morgenochtend aan het meer (waar we een prachtige reflectie krijgen van Angkor Wat in het water), zodat we meteen weten waar naartoe we moeten snellen. Daarna is het tijd voor de tempel zelf, ondertussen hebben we al een idee van hoe het complex in elkaar zit, we zijn dus perfect voorbereid. Goed zo, want het is al 17u30, we zullen morgen dus nog eens moeten terugkeren. Als allerlaatsten worden we uit Angkor Wat gezwierd, niemand loopt nog achter ons, uniek! Bye bye Angkor, tot morgen! Dan wacht er ons een lange dag. De zonsondergang is echter niet echt de moeite, er zijn enorm veel wolken en dus besluiten we van gewoon terug te keren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s