Muurschilderingen tussen de regen door – Vietnam

Om 11u pas naar de kleermaker betekent uitslapen, ideaal! Voor de rest van de dag hebben we opnieuw een scooter gehuurd om naar Tam Thanh te rijden (waarover later meer), dus kunnen we vlotjes naar het centrum bollen. Onderweg begint het echter te regenen, en we komen redelijk doorweekt aan in de kleerwinkel. Dat houdt ons echter niet tegen, want ze staan al klaar met het kleedje om het te passen, en het past perfect! Er zijn geen verdere aanpassingen nodig, dus kunnen we het meteen meenemen.

Het volgende op de planning is Tam Thanh, een dorpje dat versierd is met muurschilderingen. In een poging om inkomsten te creëren door toeristen naar het dorpje te lokken hebben de inwoners het heft in eigen handen genomen en de lege muren beschilderd met tal van taferelen. Tot op heden is het echter niet zo druk bezocht, met als gevolg dat wij hier dus helemaal alleen rondlopen. Een andere reden daarvoor kan zijn dat de rit ernaartoe echt de hel was.

Het was al heel de ochtend aan het regenen, nog voor we vertrokken, maar het leek wel oke om erdoor te rijden met een brommer. Toen we eenmaal op pad waren, werd het erger en erger, tot niets minder dan een bijbelse stortvloed. We waren bijna over de helft toen het even stopte met regenen, wat hemels voelde, tot we merkten dat de benzinemeter verdacht ver in het rood stond. En eigenlijk logisch, we hadden vanmorgen maar 1 liter getankt omdat we niet zeker waren of we effectief gingen gaan, en ondertussen hebben we 35km gereden. Een korte check bevestigde dat de tank klinkleeg stond. Geen druppel meer te bespeuren, en het volgende tankstation is 15km verderop, dat zouden we nooit meer halen. We klopten aan bij het eerstvolgende huis en als bij wonder verkochten ze maïsolieflesjes gevuld met benzine.

Voor het eerst in ons leven hadden we het gevoel van op biofuel te rijden, alhoewel deze maïsolie toch wel best veel weg had van gewone Super 98. Het was blijkbaar zo bedoeld, want zodra we het nieuw litertje benzine binnengekapt hadden begon het weer te gieten. Nog 15km, dat moest wel lukken. Een kilometer voor het dorpje hielden we nog een korte eetpauze, en dan stopte de regen.

Het dorpje is inderdaad bezaaid met muurschilderingen, en vaak vertelt het zelfs iets over de persoon die er woont. We parkeren onze brommer bij het laatste schilderij en wandelen terug richting het begin van het dorp, terwijl we alle kleine straatjes verkennen. Vaak hebben de schilderijen iets te maken met de inwoner van het huis, of de directe omgeving ervan. Het beste voorbeeld is een man die m.b.v een naaimachien schoudertassen maakt, terwijl hij op z’n eigen gevel pronkt als muurschildering. Daarnaast zijn er nog schilderijen van een hond, spelende kinderen, een visser etc. Ze zijn echter niet allemaal gebaseerd op echte taferelen, er is bijvoorbeeld ook een levensgrote Olaf (van de film Frozen) te zien.

We kunnen er op het gemak een uurtje in rondlopen, terwijl het perfect droog blijft. Wat een zegen! Wanneer we op het punt staan om terug te keren begint het echter weer stilaan te druppelen. Veel lichter dan het doorgaan, en in periodes, dus al bij al valt het wel mee. De terugrit is dan ook een stuk plezanter dan het doorgaan, en we komen vrij droog terug aan in Hoi An. Vanavond nemen we de trein terug richting Hanoi, om er in Cao Bang (een provincie in het noordoosten van Vietnam) een tweede loop te rijden met de brommer. Het weer is er omgeslaan tot heldere hemel, dus het ideale moment om nog even van de omgeving te gaan genieten. Vanuit de hostel nemen we de taxi naar het station, waarna we weer vertrokken zijn voor 14u trein. Een nachtje doorbrengen in zittende positie begint bijna een gewoonte te worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s