Dambulla & Sigiriya – Sri Lanka

Na het ontbijt vertrekken we richting de grottentempels en de Gouden Tempel van Dambulla, en aangezien onze hostel op nog geen 500m van de ingang ligt kunnen we het ons permitteren van uit te slapen. We kopen een ticketje en beginnen aan de klim van zo’n 200 trappen richting de ingang van de tempel. Het duurt wel eventjes, want onderweg zijn er prachtige uitzichten over de omliggende natuur, maar 200 trappen doe je ook niet in 1 keer in dit warme weer. Het tempelcomplex is prachtig verzorgd, het is er enorm schoon en alles is perfect in orde. Binnenin de tempel zijn verschillende kamers, die telkens gevuld zijn met grote aantallen Buddha beelden in verschillende posities, ieder met een specifieke betekenis. Het is er prachtig verlicht, en sommige beelden zijn al enkele honderden jaren oud, ongelofelijk indrukwekkend dus, en zeker de inspanning waard! Op verschillende plaatsen zijn ze bezig met restauratiewerken, waarbij ze de patronen overnemen op kalkpapier of de standbeelden bijschilderen waar de verf is afgebladerd. Na twee uurtjes rondwandelen besluiten we aan de afdaling te beginnen. We nemen deze keer een andere route en passeren zo langs een hele horde aapjes, en de gigantische gouden tempel van Dambulla. Terug angekomem in de hostel pakken we onze valies en maken we ons klaar om door te reizen naar Sigirya.

Dambulla en Sigirya liggen slechts 30 kilometer van elkaar verwijderd, een busrit van ongeveer een uur. Na een eindje stappen over bruine zandweggetjes naar de hostel komen we in het midden van de natuur terecht, en onze kamer is een prive hutje er midden in. Een groot bed, eigen terras met bijkomende ligzetels en een gigantische badkamer, niet slecht. We installeren ons en krijgen een uitgebreide uitleg over de omgeving. Alle toeristen komen uiteraard naar Sigirya voor de bekende Lion Rock, van waarop je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving, maar wat velen niet weten is dat er ook een (minder bekende) rots vlak naast deze rots ligt, namelijk Pidurangala Rock. Het voordeel hiervan is dat er geen wachtrij is, en je een zicht hebt op de Lion Rock, iets wat je vanzelfsprekend niet hebt als je er zelf bovenop staat. We besluiten al snel voor deze Pidurangala Rock te gaan. Een stevig avondmaal en een paar pintjes later kruipen we ons bed in om morgenvroeg aan de beklimming te beginnen. De ochtend erop worden we aan ons hutje opgepikt door een Tuk Tuk, en met de muziek op volume 1000, worden we richting Pidurangala Rock gebracht. De sfeer in de Tuk Tuk zit er alvast goed in.

Zoals je zou verwachten van een rots ligt die niet op zeeniveau, en dus moet er geklommen worden. Het eerste deel is voornamelijk voorzien van trappen, maar het laatste stuk is heel wat uitdagender. We banen ons een weg langs smalle gangen en gigantische rotsen, wat op zich al een prachtige ervaring is. Na een laatste scherpe klim ontplooit een prachtig landschap voor onze ogen, met als centrum de bekende Lion Rock. Wat een zicht. We lopen nog wat hoger de berg op en krijgen een full 360 view over de omgeving. De wind neemt ons bijna mee, maar het uitzicht is werkelijk fenomenaal. We genieten een poos van het uizicht en banen ons een weg naar beneden. De Tuk Tuk chauffeur heeft geduldig op ons zitten wachten en neemt ons terug mee richting ons hutje. Onderweg stopt hij even aan een meer waarbij we zicht krijgen over de twee rotsen vredig naast elkaar, met het water in de voorgrond. Dit vraagt natuurlijk om een foto. Terug aangekomen in ons hutje besluiten we om verder door te reizen naar Trincomalee, een kuststad waar het momenteel hoogseizoen is, in tegenstelling tot de andere kuststeden die we tot nu toe bezocht hebben. We pakken onze rugzak in en springen op de eerstvolgende bus voor een rit van 3u. De duur van de busritten begint een gewoonte te worden, en dus vliegt de tijd voorbij en voor we het weten liggen we met onze kont in het zand op het strand, eindelijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s