Bye Bye Sri Lanka!

Vandaag is onze laatste dag in Sri Lanka. Om 21u vertrekt ons vliegtuig richting Mumbai, met een tussenstop in Chennai. Omdat de trein richting Colombo pas om 11u vertrekt in Nuwara Eliya en hij veel te langzaam rijdt besluiten we voor de snellere optie te gaan en de bus te nemen. In niet minder dan 7 uurtjes zouden we moeten aankomen in Colombo city om daar een laaste busrit van een uurtje te maken richting de luchthaven. Gepakt en gezakt vertrekken we vanuit onze hostel richting het busstation. Onderweg stoppen we nog even langs een lokaal eetstandje om een ontbijt te scoren en 10 minuutjes later zitten we al op de bus. Het landschap is werkelijk prachtig. De bus rijdt langs slingerende bergweggetjes doorheen de prachtig groene bergen waar hier en daar kleine riviertjes naar benedens stromen. Terwijl we wegdromen in het landschap komt de bus conducteur langs om ons een buskaartje richting Colombo aan te rekenen. Voor ons beiden samen 840 rupees. Een bedrag dat beduidend hoger ligt dan alle andere busritten die we al gedaan hadden en een bedrag dat we duidelijk niet verwacht hadden. We hebben nog maar 500 rupees op zak omdat het onze laatste dag is. Een nogal genant moment dus, we zijn nameijk al vertrokken en hebben geen geld om de rit te betalen. Afwassen kunnen we aan boord van de bus niet doen, dusis het hopen op de sympathie van de conducteur. Deze is gelukkig in een goeie mood, en met de hulp van een Engels sprekende local als tolk geraken we eruit. De bus zal onderweg stoppen aan een ATM zodat we geld kunnen afhalen en onze schuld afbetalen. Het duurt eventjes, maar dan plots doet de conducteur teken dat Nick snel moet afstappen, we lopen samen richting een ATM, en nog geen minuut later zijn we weer op pad, ditmaal met centjes op zak. We betalen meteen en kunnen met een gerust hart verder meereizen.

Na een eindeloos lange rit komen we aan in Colombo City. We worden ergens in het midden van de stad gedropt. Meteen worden we alweer benaderd door een tuktuk chauffeur die ons naar de luchthaven wil voeren. Moe van de lange rit hebben we daar geen zin in en willen we even onze benen strekken voor we weer op de bus kruipen. De tuktuk chauffeur blijft ons echter achtervolgen en aandringen op een rit met zijn tuktuk. We maken hem duidelijk dat we de bus naar de luchthaven willen nemen en dus geen tuktuk rit nodig hebben. Hij vertelt ons dat de bushalte 3km verderop is en dat dat best wel ver is om te wandelen. Zonder 4G ter beschikking kunnen we dit niet checken maar aangezien we nog tijd zat hebben voor we ons vliegtuig moeten halen en we absoluut nood hebben aan een korte wandeling besluiten we hem nog maar eens duidelijk te maken dat we me alle plezier willen wandelen. Hij besluit zich er uiteindelijk bij neer te leggen en toont zich van zijn beste kant door ons de weg richting de bushalte uit te leggen. Voor we beginnen aan onze 3km lange wandeling naar de bushalte besluiten we nog snel even de weg te vragen richting de bushalte aan een local die passeert. Je weet maar nooit waar de tuktuk chauffeur ons heen stuurt. Tot onze grote verbazing maakt hij ons duidelijk dat we enkel de straat moeten oversteken en dat we aan de overkant van de straat al meteen de bus naar de luchthaven kunnen nemen. De 3km is dus snel gereduceerd naar 500m, gelukkig maar! Na even wachten op de bus komt hij aangereden en kunnen we instappen. Ondertussen leren we Nederlanders kennen van wie hun rondreis in Sri Lanka er ook op zit. Hun vlucht is om 17u terwijl we om 15u30 nog steeds op de bus zitten, best spannend dus. Om 16u komen we aan en begeven we ons richting de departure hal. De luchthaven is best klein, maar door nog rustig wat te eten en vrij lang te moeten aanschuiven aan de security moeten we toch nog lopen. We boarden als laatste. Bye Bye Sri Lanka!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s