Tissa (Dag 3) – Sri Lanka

Om toch iets van Tissamaharama gezien te hebben starten we de dag met een wandeling rond het meer, een omgeving waar vogels en waterplanten vrij spel hebben. In de padjes er rond draait het dagelijkse leven al op volle toeren, mensen gaan naar hun werk, doen hun was in de rivier en ook de vissers zijn druk in de weer. Het is leuk om de gewoontes van de lokale bevolking te zien, en hoe verschillend die zijn met de onze. Het meeste gebeurt hier nog volledig met de hand, met prachtige taferelen tot gevolg.

Terwijl we langs het zandweggetje lopen zien we een aantal netten in het water hangen. Er is ons de dag ervoor verteld dat er in het meer krokodillen leven, en we dus niet mogen gaan zwemmen. Om die reden vermoeden we dat de netten dienen om de krokodillen op een afstand te houden, maar dit wordt een minuut later al ontkracht. We zien een bootje naar de kant komen terwijl ze het net dat in het water hangt aan het inhalen zijn; visnetten dus, geen krokodillennetten. We doen teken of we wat foto’s mogen trekken en ze reageren vol enthousiasme, terwijl ze de vissen die ze uit de netten halen met trots aan ons tonen. Voor we het weten zijn ze aangemeerd en vragen ze ons of we mee willen. Gaan vissen met 4 man op een bootje van 40cm breed en 4 meter lang, wie kan daar nu nee op zeggen?

Ze vertellen met plezier over hun manier van werken, welke vissen ze vangen en hoeveel ze er mee verdienen. De netten worden het water ingelaten, blijven daar een half uurtje liggen waarna ze met stokken op het water slaan om de vissen op te jagen richting het net. Daarna begint de intensieve klus van de netten weer binnen te halen, hopend op een goeie vangst. Dit doen ze zo’n 6 keer per dag, de ene stuurt de boot terwijl de andere de netten uit- en inlaat.

Wat we dachten van een uurtje te mogen ervaren werd al snel een ganse dag. We mogen niet helpen, want ze willen ons de full experience geven, en dus kijken we geduldig toe. Tijdens het wachten tot de visjes in het net zouden zwemmen, varen ze ons het meer rond, en tonen ons de lotusbloemen die er rijkelijk bloeien. Het is er de gewoonte – of dat hebben ze ons toch wijs gemaakt – om de stamper van de lotus bloem te eten. Nadat een van het even voortoont mogen we het ook eens proberen, met een kleine terughoudendheid besluiten we het te doen. Het is best bitter, dus echt smakelijk is het niet te noemen. Ook de pitjes zijn eetbaar, en deze smaak valt al een stuk beter mee, vergelijkbaar met een hazelnoot, best lekker zelfs! Rond 15u gaan we van de rand van het meer naar het midden, waar ze besluiten van hun middageten te delen met ons. We hebben zelfs niets mee omdat we totaal niet voorbereid waren op deze ervaring, dus krijgen we de helft van hun eten, en dat terwijl zij aan het werk zijn en wij maar wat zitten toe te kijken. Nee zeggen is geen optie, want ze zien precies dat we rammelen van de honger. Het is een heerlijke zelfgemaakte potato curry, die samen met een stukje brood vlotjes binnen gaat. Ze hebben ook een papaya mee gebracht, die ze in stukken snijden met een mes, dat netjes afgespoeld is met water van het meer. Tot zover het voornemen van niet in contact te komen met ongefilterd water. Ook de kokosnoot die ze meehebben delen ze met plezier, en dat terwijl de zon stevig op ons brandt. Factor 50+ haalt het hier zelfs niet, na meermaals insmeren is Ann-Sofie zo rood als een kreeft. Na het afsluiten van de werkdag gaan we naar een pluk riet in het midden van het meer, we kijken met wat verwondering wat ze van plan zijn, maar dat wordt al snel duidelijk. De visnetten zijn ongeveer 30m lang en 1m hoog, en dus best zwaar. Om ze niet mee te moeten sleuren naar huis, pakken ze de netten in een doek in, en laten ze die achter in het water. Ze binden een koord vast aan bosje riet en smijten de pak met het visnet in het water. Er is niets meer zichtbaar van zowel het net als het koord waarmee het is vastgebonden, dus vroegen we ons af hoe ze in godsnaam onthouden waar het net gebleven is de dag erop, maar een simpele “we remember” maakt duidelijk dat hun kennis van het meer het onze honderd maal overstijgt. Eens op weg naar de rand van het meer bellen ze de schoonzoon op, die verkoopt de vis op de versmarkt die ‘s avonds in het dorp plaatsvindt. Van de boot gaat het dus meteen naar de marktkraampjes, verser dan dat krijg je ze nergens!

Hun openhartigheid wordt nog maar eens duidelijk als we uitgenodigd worden om bij hen thuis te gaan eten. De vrouwen maken de visjes klaar die we vandaag gevangen hebben, een aanbod dat we onmogelijk kunnen afslaan. Na het vissen, ondertussen is het al bijna 17u, volgen we hen naar hun thuis, waar we voorgesteld worden aan hun gezin en een glas Woodapple juice geserveerd krijgen (voor de geinteresseerden, niet echt een – om het mooi te verwoorden – aanrader). We spreken af om 20u en keren eventjes terug naar het hotel, enerzijds om een extra nacht te boeken aangezien de bussen enkel ‘s morgens rijden en we op het avontuur van vandaag niet voorzien waren, en anderzijds om te douchen en eventjes te bekomen van de dag. Om 19u30 maken we ons klaar en vertrekken we richting avondeten. We krijgen een hele hoop geserveerd, veel meer dan we kunnen eten, maar we doen ons best. Het is extra lekker, wetend dat de vis vandaag nog gevangen is, we ze zelf hebben zien inhalen en ze door de locals bereid is.

Vooraleer we vertrekken stelt Sunil, een van de vissers, ons voor aan zijn neef. De man is een gids en heeft een eigen Tuk Tuk, waarmee hij toeristen rondgidst doorheen Sri Lanka. Hij stelt voor ons naar Ella te voeren, en goed zoals we zijn kunnen we dit voorstel niet afslaan. Een prive chauffeur voor een rit van 100km, het is eens wat anders dan een busrit. Vol verwachting kijken we uit naar deze nieuwe ervaring. Morgen om 8u aan de junction, dat moet lukken.

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s