Butanding spotten – Filippijnen

Via de kleine baantjes van onze homestay lopen we richting de hoofdbaan, wanneer een tricycle passeert die ons meteen naar de juiste plek kan brengen, die ongeveer 5km verder ligt. Eens aangekomen moeten we ons inschrijven voor een 3u durende boottour met maximaal 6 personen per boot. Net op dat moment komen er nog 3 enthousiastelingen toe, en kunnen we dus al meteen vertrekken! We krijgen een komisch filmpje te zien over het welzijn van de whalesharks om te weten wat wel en niet kan. En terwijl ze zeggen dat je hen niet mag aanraken tonen ze hoe een van hun eigen crew het wel doet met een rood kruis erover, we snappen dat ze het willen voortonen, maar dan nog… . Er zijn tal van grappige taferelen in het filmpje, maar het toont wel duidelijk wat we wel en niet mogen doen, dus het heeft z’n doel zeker niet gemist. We moeten apart nog snorkelmateriaal huren, en met de gopro opgeladen zijn we er klaar voor. Wanneer we het bootje willen opstappen worden we aangesproken door een meisje dat voor WWF blijkt te werken. Die proberen het migratiepatroon van de whalesharks in kaart te brengen, en daarvoor moeten zoveel mogelijk foto’s gemaakt worden van de stippenpatronen van deze dieren. Iedere whaleshark heeft blijkbaar z’n eigen patroon van witte bollen waarmee hij geïdentificeerd kan worden. En aangezien we nog maar met 5 zijn en je met 6 op een boot mag komt dit perfect uit.De reden dat de whalesharks hier naartoe komen is de grote hoeveelheid plankton in het water. Ondanks hun grootte doet vermoeden eten ze geen vis of andere zeedieren, maar enkel de kleine plankton in het water. Daarvoor zwemmen ze de hele dag met hun enorme snuit tegen de stroming in, waarbij ze het water filteren en de plankton opeten. Wat een leven.Vooraan op de boot zitten er twee spotters die luidkeels ‘Butanding’, het Filippijnse woord voor whaleshark roepen als ze er eentje spotten, en we hebben geluk. Na nog geen kwartier spotten vinden we de eerste al en mogen we ons snorkelgerief bliksemsnel aandoen. Na de 3..2..1 springen we samen het water in en beginnen we te zwemmen richting de gigantische vis. Het duurt even voordat we ernaast hangen, maar dan worden we overweldigd door de pracht ervan. Een gigantisch dier, deze exemplaren zijn maar een tiental meter lang, maar ze kunnen zo groot worden als een autobus. Het vraagt een enorme inspanning om mee te zwemmen, ook al ziet het eruit alsof die butanding geen greintje moeite moet doen. Zijn staart beweegt zo rustig dat je zou denken dat hij geen meter vooruit zou geraken, maar wij moeten op volle kracht flapperen met onze vinnen om mee te kunnen. We schieten uiteindelijk nog maar met ons 2 over, de rest lijkt het snelle zwemmen niet te kunnen volgen. We kunnen er nog even van genieten vooraleer hij langzaam maar zeker de dieperik in zwemt, en verdwijnt uit het zicht. Fenomenaal!

Allemaal terug de boot in, waar iedereen ferm onder de indruk is van de ervaring die we net hebben gehad. En nog geen 10 minuten later spotten ze er nog een, en hup allemaal weer het water in. Door de lage zichtbaarheid zijn we het dier even kwijt, tot hij plots voorbij Ann-Sofie haar neus passeert. Beiden schrikken zich duidelijk een hoedje waarbij onze vriend met een grote staartslag weer de diepte in duikt en Ann-Sofie met een hartslag van 200 achterlaat. Een korte kennismaking deze keer, vermoedelijk kwamen we iets te snel op hem af en voelde hij zich niet op zijn gemak, sorry Butanding…

In totaal zien we zo 4 Butanding, en Nick zelfs 5! Door een kleine miscommunicatie van de bootmannen was Nick in het water gesprongen toen een van hen Go riep, maar niemand anders stond blijkbaar klaar dus was hij moederziel alleen in het water. Na een korte verwarring geven ze hem teken van ‘doe maar, nu je toch in het water zit’ terwijl de rest op de boot blijft zitten. Er is geen enkele andere boot in de buurt, en dus is het even private time tussen Nick en de Butanding. Wat een ervaring! Fier als een gieter kruipt hij terug op de boot, volkomen overdaan door de ervaring. De maximale toegelaten tijd van 3 uur is ondertussen verstreken, en we moeten terug naar de haven. We zijn allemaal overweldigd door deze fenomenale beesten, en niemand lijkt erover te kunnen stoppen. Om samen af te sluiten gaan we nog iets eten met ons 5, waarna we afscheid nemen en iedereen terugkeert naar z’n verblijf.

Onze valiezen staan al ingepakt klaar in de homestay, dus kunnen we snel vertrekken. De laatste Jeepney terug naar Legazpi vertrekt om 15u, en die mogen we zeker niet missen. De eigenares van de homestay gaat zelf ook op verlof, en moet diezelfde Jeepney hebben. Ze probeert eerst nog een tricycle te regelen van haar verblijf tot de grote baan, wat ochere 500 meter is, maar daar slaagt ze niet in. Wandelen dan maar, wij waren dat toch sowieso al van plan. De Jeepney die een half uur later aan komt gereden zit al bomvol, maar een andere optie hebben we niet. De enige zitplaatsen zijn nog op het dak, waar we beiden geen enkel probleem mee hebben. Met onze valiezen als rugleuning vlammen we op het dak richting Legazpi, en steeds meer mensen beginnen ons op het dak te vergezellen. Terwijl Nick een dutje doet lijkt Ann-Sofie gretig rond, en elke local die ons ziet zitten lacht ons vrolijk toe. Tot het plots begint te regenen, het begint met een paar kleine druppels maar verandert al snel in een stortvloed. Er zit niets anders op dan het binnen dan maar heel gezellig te maken, en ook de valiezen worden van het dak gehaald want die zijn helaas niet waterdicht (toch niet voor deze hoeveelheid water). De straten komen blank te staan, maar tegen de tijd dat we in Legazpi aankomen is het ergste al voorbij. We nemen afscheid van de vrouw van de homestay en gaan op inspectie voor de bus van morgen, we moeten voor 15u in Naga zijn als we diezelfde dag nog in Caramoan willen geraken. Busticketjes kunnen we blijkbaar enkel op de bus zelf kopen, maar nu weten we tenminste waar we moeten zijn. Met een laatste Jollibee nemen we afscheid van Legazpi en keren we terug naar het hotel van de eerste dagen hier, dezelfde kamer is nog vrij en dus is de keuze snel gemaakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s