Zorgen voor morgen – Filippijnen

Donsol is gekend om z’n walvishaaien, en daarom gaan wij er ook naartoe. Met een 2 uur durende Jeepneyrit vanuit Legazpi – met onze bagage los op het dak – zijn we op weg naar onze nieuwe bestemming, aangezien dit een lange-afstandjeepney is, is er ook een man voor de ticketjes mee. Hij laat ook aan de driver weten wanneer hij moet stoppen, want met al het lawaai hoort hij het kloppen op het dak vaak niet. We zijn er best snel, en na een paar honderd meter te wandelen komen we aan bij ons verblijf voor vannacht, een gezellige homestay met een eigen vuur en frigo! De kamer is basic, maar voor één nacht maakt dat allemaal niet zoveel uit. De kamer is zo smal dat Nick met handen en voeten tegelijk beide de muren kan aanraken, en na een schoonheidsslaapje van 2 uur kijken we hoe we alles hier best regelen. We geraken aan de praat met een paar toeristen die hier ook verblijven, en krijgen zo een algemene indruk van het hele whaleshark gebeuren.

Vooraleer we deze trip kunnen regelen moeten we echter nog geld afhalen, wat een moeilijkere opdracht blijkt te zijn dan normaal. Er is slechts 1 ATM, en die werkt natuurlijk niet met onze kaart. Dit schijnt nog al eens te gebeuren, soms heeft hij blijkbaar gewoon geen zin. Zonder cash is het moeilijk om iets te doen natuurlijk, en met het beetje cash dat we nog hebben besluiten we dan maar naar de winkel te gaan. We houden een restje aan de kant dat nodig zou zijn om terug naar Legazpi te geraken, want dat is de enige optie voor een ATM als het hier echt niet zou lukken.

We nemen alles mee om pannenkoeken te maken, en een heerlijk avondmaal vol groentjes, iets waar ze in de Filippijnen allemaal een allergie voor lijken te hebben. Met een literfles bier en een breezer voor Ann-Sofie keren we terug naar de homestay, om daar onze goesting te koken. We geraken weer aan de praat met andere reizigers die het probleem van de ATM herkennen, blijkbaar is het niet werken ervan meer regel dan uitzondering in de Filippijnen. Eén van hen stelt daarom voor om wat cash te ruilen voor een overschrijving naar hun rekening, wat wij natuurlijk met open armen ontvangen, zo is ons geldprobleem meteen opgelost! Ze vertellen ons ook hoe zij vandaag zijn gaan zwemmen met de whalesharks, en er maar liefst 8 hebben gezien. Hopelijk hebben we morgen ook zo’n schitterende dag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s